Wednesday, December 10, 2008

წესები მარნისათვის


მარანი მაჭრის დუღილის დროს ყრუდ არ უნდა იყოს დაკეტილი, რადგან დუღილისას ნახშირორჟანგის გაზი წარმოიქმნება. ამისათვის მაჭრის დუღილის დროს ყოველთვის სიფრთხილე უნდა იქონიოს კაცმა. მარნ ახლო არ უნდა იყოს: ბოსელი, საღორე ან სხვა. მარანში არ უნდა იყოს ენახული ძმარი, წნილი, კომბოსტო, რისამე ტყავები, ყველი, ერბო, ქონი, თევზი, ზეთი, ლორი ან ძეხვები, თორემ უნი ღვინოს გააფუჭებს.
ყოველთვის დიდი სისუფთავე უნდა იყოს მარანში.

თუ ღვინის ქვევრს სარქველის მოხდისას ელვამ დახედ, მაშინვე ღვინო შეიცვლება. თუ ქვევრი ღრმა არ ზის მიწაში და ბევრი მიწა არ აყრია გარშემო, თუ ქუხილის ხმა ესმა ღვინოს ქვევრში, წახდება ღვინო. მარანი ისე უნდა ააშენოთ, რომ მზის შუქი ან სიცხე, ან ცუდი სუნი არ შედიოდეს შიგ და ამასთან ქვევრს ელვა არ უნდა უდგებოდეს და ქუხილის ხმა არ ესმოდეს. მაშასადამე არ უნდა ახადოთ ქვევრი ელვიან და ქუხილიან ამინდში.

No comments:

Post a Comment